Indyk a la creme

Indyk a la creme

Jeśli macie w kuchni pozostałości po pieczonym/duszonym/gotowanym indyku i zastanawiacie się, jak wykorzystać je w smaczny sposób, dobrym wyborem będzie potrawka. Na przykład taka jak ta – z dużą ilością warzyw i delikatną śmietanką. Przepis może trochę retro, ale za to swojsko domowy i bardzo smaczny :)

Zdjęcie - Indyk a la creme - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
INDYK A LA CREME
(2 porcje)
200g gotowanego, duszonego lub pieczonego indyka,
½ cebuli,
po ½ małego strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej,
garść mrożonego groszku,
100ml białego wytrawnego wina lub bulionu drobiowego,
100mlśmietanki 30% lub 18% (słodkiej, z kartonika),
1 łyżka oleju, zioła prowansalskie,
sól i pieprz

Cebulę posiekać. Mięso indyka oraz papryki pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso i papryki, smażyć kilka minut, mieszając. Wlać wino, dodać groszek i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Wlać śmietankę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze chwilę (już bez przykrycia), aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.


(przepis z książeczki R. Pacer „Potrawy z drobiu” z moimi zmianami)

Kategorie przepisów