Jaglanka dobra na wszystko ! To fakt niezaprzeczalny. Włączcie tę kaszę do swojego menu, ona "robi" wiele dobrego dla naszych organizmów, np chroni przed przeziębieniami.
Zielony koktajl warzywny z kaszą jaglaną i wodą kokosową, odkwaszający organizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :)
Przepis z bloga Cooking for Emily zainspirował mnie do dodania do granoli prażonej kaszy jaglanej. Bardzo mi się ten pomysł spodobał, bo kaszę tą cenię nie tylko za jej zdrowotne właściwości, ale też za smak, który wyjątkowo mi odpowiada. Tutaj, nie ugotowana, a więc cudownie chrupiąca, smakuje wybornie. Do tego migdały, lekko kwaśne wiśnie i słodziutka biała czekolada
Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i wędzoną papryką. Chwilę wszystko razem dusimy. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy sos sojowy i mieszamy.
W dzisiejszej odsłonie prezentuję je w słodkim towarzystwie sosu z kiwi i granatem. Ponieważ do ciasta nie dodaje nic poza szczyptą soli to placuszki można podać też w wersji wytrawnej, np. z salsą pomidorową. Wszystko zależy tylko do Was i waszej wyobraźni.