Pasta jajeczno-jaglana
Przygotowując niedawno te kotleciki z kaszy jaglanej pomyślałam, że chyba byłoby z tego fajne smarowidło do chleba. Upłynęło kilka dni a ta myśl nie dawała mi spokoju więc ponownie gotowałam te same składniki. Efekt całkowicie mnie zaskoczył. Pomimo, że składniki sa niemalże identyczne jak w przypadku wcześniej wymienionych koltecików smak pasty jest zupełnie inny. Jest delikatna, kremowa i może być neutralna w smaku. Ja dodałam sporo czosnku i świeżego koperku, bo bałam się, żeby nie była mdła poza tym lubię konkretne smaki.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 g sera białego
- 3-4 ząbki czosku
- świeży koperek
- sól, pieprz
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Do dużego naczynia włożyć kaszę, obrane jajka, ser i czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać majonez, jogurt, koperek, sól i pieprz. Wymieszać, ponownie przyprawić. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)