To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne.
Odkryto też, że kapusta ma działanie antynowotworowe. Taką młodą kapustę mogą jeść nawet osoby, które jej się obawiają. Zero wzdęć czy bólów brzucha. Pamiętajmy tylko, żeby nie gotować jej zbyt długo. Najwyżej 8-9 minut. Powinna być lekko twarda.
Dziś przepis na szybką sałatkę z tortellini, na którą przepis znalazłam u Wiosenki27. Będzie ona z pewnością smakowała wszystkim wielbicielom tych włoskich pierożków. Oprócz nich znajduje się niej całkiem sporo warzyw, ser i szynka, a całości dopełnia lekko czosnkowy sos.
Teraz wiem ,że nie tylko białą kapustkę głowiastą można podać w postaci zasmażąnej , pekińska tez wspaniale się do tego nadaje. Super jako dodatek do obiadu .
Pieczone buraczki, ogórki konserwowe, słone śledzie a'la Matias i słodkie jabłka. Z połączenia tych składników powstaje pyszna sałatka o intensywnym smaku. Polana sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiona świeżo zmielonym pieprzem pięknie prezentuje się na talerzu.