Pod taką właśnie nazwą kryje się bardzo smaczne ciasto. W jego skład wchodzą : dwa placki kruche , masa jabłkowa , krem orzechowy i polewa czekoladowa.Cóż więcej dodać - po prostu niebo… :-)
Porwij liście sałaty i rozłóż je na talerzach, następnie nałóż kawałki łososia i jajka pokrojone w ósemki. Wymieszaj składniki dressigu tak, aby powstał jednolity sos.
Dzieciaki mają wakacje. Jestem z nimi w pięknym miejscu. Odpoczywamy, ale jedzenie jest nadal domowe, bo tak lubimy. Przez ostatnie kilka dni codziennie podjadaliśmy pesto: na kanapkach, z łososiem, na plackach ziemniaczanych, w sałatce.
Przepis na tę pyszną i kolorową sałatkę znalazłam na opakowaniu mrożonych krewetek. Zaintrygowało mnie połączenie krewetek z mango i postanowiłam zrobić tę sałatkę. Jest fantastyczna i zdecydowanie wchodzi do mojego repertuaru.
Dzisiaj mam dzień batata. Wczoraj zostały nabyte w kauflandzie za niezbyt wysoką cenę więc od razu musiałam je przygotować.Na pierwszy ogień poszła swojska sałatka jarzynowa, ale z bogatszym trochę składem i pysznym wege majonezem w smaku nie odbiegającym od jajecznych, za to prostym w przygotowaniu :-) Zdecydowanie najlepszy wegański majonez :-)
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.