Sałatka warzywna na bogato z batatem + pyszny wegański majonez

Sałatka warzywna na bogato z batatem + pyszny wegański  majonez

Dzisiaj mam dzień batata. Wczoraj zostały nabyte w kauflandzie za niezbyt wysoką cenę więc od razu musiałam je przygotować.
Na pierwszy ogień poszła swojska sałatka jarzynowa, ale z bogatszym trochę składem i pysznym wege majonezem w smaku nie odbiegającym od jajecznych, za to prostym w przygotowaniu :-) Zdecydowanie najlepszy wegański majonez :-)

Sałatka Zdjęcie - Sałatka warzywna na bogato z batatem + pyszny wegański  majonez  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 sporego batata (słodkiego ziemniaka),
- kawałek selera,
- 1 czerwona cebula,
- 3 duże ogórki kiszone,
- kilka cebulek konserwowych,
- duży kawałek czerwonej papryki konserwowej,
- po kilka łyżek groszku i kukurydzy z puszki,
- sól, pieprz,
- majonez,
- musztarda.

Wykonanie:
Ugotować marchew, pietruszkę, selera, batata (można wszystkie razem, z tym że ja batata pokroiłam w grube plastry i ugotował się dużo szybciej niż pozostałe warzywa, więc trzeba go wcześniej wyjąć).
Pokroić ostudzone warzywa w kostkę (wielkości jaka nam najbardziej odpowiada), wrzucić do dużej miski, dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną paprykę, ogórki kiszone, cebulkę, przyprawić trochę pieprzem, solą, musztardą i majonezem (dałam 2 duże łyżki bo wolę jak jest niedużo majonezu). Odstawić na jakiś czas do lodówki żeby się "przegryzły".

Zdjęcie - Sałatka warzywna na bogato z batatem + pyszny wegański  majonez  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Majonez

Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (lub ugotowana drobnej fasoli - ja robiłam z takiej, miałam 350 g) z wodą,
- sok z połowy cytryny (lub ocet np jabłkowy lub ryżowy),
- musztarda (dałam 2 łyżki),
- olej u neutralnym smaku, ok 1/3 - 1/2 szklanki,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Ponieważ użyłam ugotowanej fasoli nie studziłam jej tylko wrzuciłam razem z wodą do blendera kielichowego. W przepisie z którego korzystałam (tutaj), jest napisane że podobno ciepłą fasola łatwiej się miksuje, dlatego zalecają tą puszkowaną również podgrzać.
Miksujemy fasolę na gładką masę, jeśli blender ma problem dodajemy jeszcze trochę wody, ale nie za dużo żeby rzadkie nie wyszło, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, miksujemy.
Zazwyczaj blendery kielichowe mają na górze specjalną dziurkę z lejkiem więc przez nią wlewamy powoli olej, miksując na niskich obrotach. Zaczynamy od niewielkiej ilości oleju i przypraw i sprawdzamy czy konsystencja i smak nam odpowiada, jeśli nie dodajemy więcej (musztardy, soku z cytryny czy oleju). Ja dałam ok 1/2 szklanki.
Ubity majonez odstawiamy żeby ostygł o ile używaliśmy ciepłej fasoli, później wkładamy go do lodówki.
Z tej ilości wyszło mi ponad 1/2 l majonezu.
Może on służyć jako baza do sosu tatarskiego, czosnkowego, lub innych o czym później.
Mój wyszedł pyszny, gęsty i będzie w mojej kuchni podstawowym majonezem :-)

Zdjęcie - Sałatka warzywna na bogato z batatem + pyszny wegański  majonez  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów