Sałatka z krewetek i mango

Przepis na tę pyszną i kolorową sałatkę znalazłam na opakowaniu mrożonych krewetek. Zaintrygowało mnie połączenie krewetek z mango i postanowiłam zrobić tę sałatkę. Jest fantastyczna i zdecydowanie wchodzi do mojego repertuaru.

Składniki (na 2 porcje):

sałata mieszana (u mnie lodowa oraz rukola)

500 g mrożonych krewetek średniego rozmiaru

1 duże mango

1 strąk czerwonej papryki

30 g suszonych pomidorów z zalewy

Dressing:

80 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry (można zastąpić pietruszką)

kilka kropli octu winnego lub sherry

Sałatę opłukaj, osusz, rozłóż na talerzach. Krewetki rozmroź lub przelej wrzątkiem na sicie. Posiekaj paprykę, mango obierz i pokrój w dużą kostkę. Krewetki, mango, paprykę i pomidory rozłóż na sałacie. Wymieszaj składniki dressingu, polej sałatkę i podawaj.

Zdjęcie - Sałatka z krewetek i mango  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy