Sałatka z krewetek i mango
Przepis na tę pyszną i kolorową sałatkę znalazłam na opakowaniu mrożonych krewetek. Zaintrygowało mnie połączenie krewetek z mango i postanowiłam zrobić tę sałatkę. Jest fantastyczna i zdecydowanie wchodzi do mojego repertuaru.
Składniki (na 2 porcje):
sałata mieszana (u mnie lodowa oraz rukola)
500 g mrożonych krewetek średniego rozmiaru
1 duże mango
1 strąk czerwonej papryki
30 g suszonych pomidorów z zalewy
Dressing:
80 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry (można zastąpić pietruszką)
kilka kropli octu winnego lub sherry
Sałatę opłukaj, osusz, rozłóż na talerzach. Krewetki rozmroź lub przelej wrzątkiem na sicie. Posiekaj paprykę, mango obierz i pokrój w dużą kostkę. Krewetki, mango, paprykę i pomidory rozłóż na sałacie. Wymieszaj składniki dressingu, polej sałatkę i podawaj.