Pesto i sałatka

Pesto i sałatka

Dzieciaki mają wakacje. Jestem z nimi w pięknym miejscu. Odpoczywamy, ale jedzenie jest nadal domowe, bo tak lubimy. Przez ostatnie kilka dni codziennie podjadaliśmy pesto: na kanapkach, z łososiem, na plackach ziemniaczanych, w sałatce. Oto ono:

Zdjęcie - Pesto i sałatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pesto

liście z 2 krzaczków bazylii

100 g parmezanu drobno startego

100 g pecorino romano drobno utarte

3 ząbki czosnku

100 g orzeszków piniowych lekko uprażonych na suchej patelni

pieprz

kilka łyżek oliwy

Wszystko zmiksowałam i przełożyłam do słoika. Wierzch polałam cienką warstwą oliwy, by pesto nie straciło koloru i schowałam do lodówki, w której może być przechowywane do 2 tygodni.

Zdjęcie - Pesto i sałatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka ziemniaczana z pesto

60 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie

sporo roszponki

100 ml bulionu warzywnego

sok z połowy cytryny

2 łyżki balsamico

kilka łyżeczek pesto

sól, pieprz

łyżka świeżych ziół, posiekanych

2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych

Ugotowane ziemniaki obieram i kroję na grube plastry.

Z bulionu, balsamico, soku z cytryny, przypraw i ziół robię sos. Wlewam do ziemniaków. Dodaję roszponkę, orzeszki. Ostrożnie mieszam.

* źródło - czerwcowa "Kuchnia"

Zdjęcie - Pesto i sałatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki ziemniaczane z pesto smakują wybornie. Na pomysł takiego pysznego zestawienia wpadła babcia moich dzieci. Dotąd podawała placki ze śmietaną i solą albo z samym cukrem, ew. po zbójnicku, a teraz okazało się, nie po raz pierwszy, że babcia lubi eksperymenty, a my wszyscy lubimy takie placki. :-))

Kategorie przepisów