Wraz z jesiennym chłodem, nastał dla mnie czas i przyszła ochota na dania jednogarnkowe. F a s o l k a po bretońsku ... czyż może być bardziej banalnie?... :) W takiej mniej więcej postaci zrobiłam ją po raz pierwszy w zeszłym roku - p o s m a k o w a ł o. Teraz, chodziło za mną od dłuższego czasu, czekałam na chłodniejsze dni, żeby to treściwe, rozgrzewające danie smakowało naprawdę dobrze.
Ciasto jest inspirowane francuskim mille-feuille, deserem podawanym m.in. w Neapolu i stąd prawdopodobnie przyjęła się nazwa napoleonka w krajach europejskich. Ciasto jest najsmaczniejsze dnia następnego po przygotowaniu. Masa jest bardzo gęsta i zwarta
Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty.
Ryby powinniśmy jesc chociaz jeden raz w tygodniu, powodow jest bardzo dużo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wpływa na nasz wzrok, skórę, pamieć - jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i starszych osób.
Wszystkim dobrze znane i przez większość uwielbiane – ciasto a la rafaello. Po zjedzeniu jednego kawałka można o nim tylko jedno napisać ”niebo w gębie”. Biszkopt jest lekki, puszysty i delikatny, natomiast masa dosyć gęsta i nie przesłodzona. Jeśli lubicie ciasta z alkoholem do masy można dodać niewielką ilość np. malibu
Dziś babka świąteczna dla dorosłych, a dokładnie z advocatem. Uwierzcie mi, na prawdę go czuć:) Słodka i puszysta, a co najważniejsze – bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!
Paluchy chlebowe są wykonywane z identycznego ciasta jak na pizze. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz są mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami.