Rolada cytrynowa
Lekka, aromatyczna rolada na mięciutkim biszkopcie z kremem angielskim zwanym „Lemon curd” o smaku cytrynowym. Bajeczny smak i aromat, niezwykle delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
Rolada cytrynowa na każdą okazję, wspaniała do kawy, na deser i jakże wiosenna. Zapraszam ?
Składniki na ciasto:
- 5 jaj /osobno białka i żółtka/
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 125 g mąki tortowej
- 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 180 g drobnego cukru
- 80 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 350 smietany kremówki 36%
- 125 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Wykonanie ciasta:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijać z solą i dodawać po małej porcji cukru, następnie po jednym żółtku.
- Mąki z proszkiem przesiać dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Formę płaską o wymiarach ok. 30 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 180 st. C przez 15-20 minut do zarumienienia.
- Gorące ciasto odwrócić i przełożyć na scierkę posypaną cukrem pudrem.
- Usunąć papier do pieczenia i zwijać w roladę razem ze scierką.
- Odstawić do schłodzenia.
- Zimne ciasto rozwinąć posmarować 2/3 kremu cytrynowego i ponownie zwinąć ciasno w papier do pieczenia. Wstawić do schłodzenia na 1 godzinę.
- Pozostałym kremem posmarować wierzch rolady i udekorować lemon curd, posypać wiórkami skórki cytrynowej.
- Przed podaniem schłodzić.
Wykonanie kremu cytrynowego:
- Cytryny sparzyć we wrzątku, zetrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok.
- Dodać kawałki masła i cukier.
- Podgrzewać na srednim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru.
- Garnek odstawić z palnika.
- Żółtka i jajko ubić i wlewać cienkim strumieniem do podgrzanej masy.
- Ponownie przełożyć na palnik i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewać do zgęstnienia.
- Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać zimny lemon curd /odłożyć 3 łyżki do dekoracji/ oraz rozpuszczoną żelatynę, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Uwaga !
Lemon curd można przygotować w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Smacznego ?