Ma kolor mojego ulubionego różowego wina, smak i zapach przepyszny i przepiękny, ... Jak dobrze, że się na niego skusiłam, jaka szkoda, że mam go zaledwie w 3 takich buteleczkach.... za rok zrobię więcej i Was też na to namawiam!
Mój chutney powstał, bo... spoglądały na mnie brzoskwinie i gruszki, których za mało było na dżem czy inne konfitury, więc skończyły razem z dynią w jednym garnku tworząc przepiękny i pachnący żółty sos, idealny do drobiu, do kanapek, do samodzielnego wyjadania łyżeczką.
Nigdy, ale to przenigdy nie jadłam lepszego koncentratu pomidorowego!!! Wiem, że ładnie to nie brzmi, kiedy tak się przechwalam, ale musicie uwierzyć mi na słowo - a potem kupić najlepszych pomidorów lima ile się da i go zrobić, a już nigdy, powiadam NIGDY! nie kupicie w sklepie koncentratu pomidorowego!!!
Jak już działam w kuchni i mam dużo warzyw lub owoców jednego gatunku, to powstaje zawsze kilka kombinacji. Tym razem chciałam, żeby chutney był wyrazisty w smaku, delikatnie ostry, konkretny i ... udało się taki jest.
Robiłam je na kilka sposobów, dziś pokazuję te, które cieszą się największym wzięciem i które są na tyle uniwersalne, że pasują do ciast, deserów, desek z serami czy do mięc i pieczonych pasztetów czy innych tego typu propozycji.
Wystarczy kilkanaście minut, by przygotować mój ulubiony dodatek do wszelkich kiełbasek i steków- słodko pikantny ketchup, pachnący korzeniami. Zdziwicie się, jak łatwo przygotować domowy sos BBQ!