Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru.
Wigilia dopiero jutro, więc bez problemu można jeszcze zdążyć przygotować te pyszne paszteciki;D Są naprawdę niezłe! Z wyrazistym farszem z czerwonej soczewicy z dodatkiem rozmarynu, podsmażonej cebuli i harissy, który może być odmianą dla często wykorzystywanego nadzienia z kapusty i grzybów. Takie paszteciki to zdrowy dodatek np. do wigilijnego barszczyku, ale świetnie sprawdzą się także przez cały rok do innej zupy czy jako oddzielna przekąska do zabrania ze sobą.
Tegoroczne kulinarne inspiracje na Sylwestra zaczynam od przepisu na małe, wytrawne „ciastka” nadziewane szpinakiem, serem feta i pomidorowym pesto. To połączenie śródziemnomorskich smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
Wytrawne, dietetyczne mini tarty ze szpinakiem i serem ricotta. Kruche, delikatne i o obniżonej wartości kalorycznej :) Do połączenia ricotty i szpinaku chyba nikogo nie muszę namawiać. Bardzo smaczna i lekka przekąska, doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.