Kukurydziane muffinki z cheddarem i rozmarynem

Kukurydziane muffinki z cheddarem i rozmarynem
Zdjęcie - Kukurydziane muffinki z cheddarem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dawno już nie robiłam muffinek i muszę stwierdzić, że nie czuję się z tym źle;D Ale mimo że zapał do nich trochę mi przeszedł, nadal za nimi przepadam. Szczególnie za takimi ciekawszymi, np. wytrawnymi, jak te ze świeżym rozmarynem i serem cheddar. Wypieki z mąki kukurydzianej mają to do siebie, że bywają suche. Te nie są takie zbytnio, ale i tak lepiej jeść je jeszcze ciepłe, a po ostygnięciu też nie przechowywać długo, z czym nie powinno być problemu;D Zwłaszcza że są bardzo smaczne, z wyczuwalnym aromatem rozmarynu i wyrazistym smakiem cheddara, świetne jako przekąska czy, z ulubionymi dodatkami, na śniadanie.
Kukurydziane muffinki z cheddarem i rozmarynem
- 160g mąki kukurydzianej
- 150g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- spora szczypta soli
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
- 2 jajka
- 80ml oleju
- 200ml mleka
- 80g cukru
- 40g cheddara+do posypania

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i rozmaryn.
W oddzielnej misce zmiksować jajka, olej, mleko i cukier.
Dodać partiami suche składniki, miksując po każdym dodaniu.
Drewnianą łyżką wmieszać starty ser.
Przełożyć ciasto do foremek na muffinki.
Każdą posypać dodatkowym startym cheddarem.
Piec w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 175 kcal

Kategorie przepisów