pieczywo

  • Rogale z makiem
    12

    Rogale z makiem

    Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
  • 12

    Dzisiaj naprawdę ekspresowy chlebek. Bez drożdży, bo tym razem na proszku do pieczenia więc nie ma czekania, aż wyrośnie. W sam raz kiedy późnym wieczorem zorientujecie się, że na śniadanie nie ma chleba. Jest tylko jeden mankament takiego wieczornego pieczenia - ciężko jest się powstrzymać przed ukrojeniem kromeczki.
  • Grissini
    19

    Grissini

    Jadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. (...)  Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych chlebowych paluchów.. Są tak uzależniające, że nie można się od nich oderwać.
  • Bułki śniadaniowe
    14

    Bułki śniadaniowe

    Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. (...) Wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze śniadanie, bo mogą nie dotrwać...
  • Bułeczki pszenne
    7

    Bułeczki pszenne

    Tym razem jednak, zamiast chleba rosnącego w lodówce, zdecydowałam się na nocne bułeczki. Efekt wspaniały, a bułeczki wykonane w ten sposób są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
  • Pełnoziarnisty chleb tostowy
    1

    Pełnoziarnisty chleb tostowy

    Jeżeli decyduje się na tosty, mam w głowie, że już samo dobrowolne pozbawienie się odpowiednich składników odżywczych jakie niesie za sobą ta „potrawa” (bo przecież kilogram roztopionego sera i ketchup to absolutna podstawa), nie może iść w parze z użyciem tego ohydnego pieczywa. Najlepiej, gdy akurat wtedy zrobię mój własny, domowy chleb tostowy. A jeszcze lepiej, gdy jest pełnoziarnisty.
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami
    11

    Drożdżowe bułeczki z powidłami

    Drożdżówki są przepyszne i bardzo puszyste. Zaraz po upieczeniu delikatne i najlepsze w smaku. Najlepiej jeśli dodamy do środka powidła własnej produkcji, ale te ze sklepu również mogą być, pod warunkiem, że będą dobrej jakości. Ja uwielbiam do nich powidła śliwkowe, ale możecie dodać o dowolnym smaku. Koniecznie posypcie je cukrem pudrem razem z prawdziwym cukrem waniliowym, wtedy uzyskają dodatkowy aromat. I
  • Bułki hamburgerowe
    10

    Bułki hamburgerowe

    Moje zaskoczenie było niesamowite, ponieważ w niczym nie przypominały tych mało smacznych, spulchnionych chemią bułek. Zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie, mają lekko chrupiącą skórkę i idealnie nadają się do komponowania własnych hamburgerów. Z czystym sumieniem polecam ten przepis, który na pewno Was nie zawiedzie:)
  • Ciabatta
    11

    Ciabatta

    Ciabatta to włoski chlebek pszenny, który formujemy w płaskie, podłużne bochenki. Zazwyczaj ma chrupiącą skórkę i miękki środek, ale zależne jest to od regionu Włoch. Moim zdaniem jest to jeden z pyszniejszych chlebków, który świetnie nadaje się do kanapek.
  • Chlebek odrywany
    18

    Chlebek odrywany

    Dzisiaj (chyba z okazji padającego śniegu ;)) naszła mnie wielka ochota na pieczenie chleba. Nie miałam ochoty długo czekać, więc tym razem bez zakwasu - szybki chlebek odrywany. (...) Myślę, ze miłośników wytrawnych, drożdżowych wypieków nie trzeba długo namawiać. Chlebek jest pyszny, wilgotny i puszysty. A najlepsze jest to, że obłędnie pachnie!