Pełnoziarnisty chleb tostowy
Kupujecie czasem chleby tostowe? Ja już dawno z nich zrezygnowałam.
Mam wrażenie, że wszystko co złe w pieczywie kryje się w chlebie tostowym. Nienaturalnie pulchny, zbyt miękki, ze sztuczną skórką i absolutnie pozbawiony smaku- tak bym go określiła. A naprawdę uwielbiam tosty!
Jeżeli decyduje się na tosty, mam w głowie, że już samo dobrowolne pozbawienie się odpowiednich składników odżywczych jakie niesie za sobą ta „potrawa” (bo przecież kilogram roztopionego sera i ketchup to absolutna podstawa), nie może iść w parze z użyciem tego ohydnego pieczywa. Najlepiej, gdy akurat wtedy zrobię mój własny, domowy chleb tostowy. A jeszcze lepiej, gdy jest pełnoziarnisty.
Jeżeli jesteście emocjonalnie przywiązani do wspomnianego powyżej chleba tostowego, spróbujcie pokroić ten na równe kromki i zapakować w folią. To bardzo przemawia do wyobraźni;)
A tak wygląda już po wyrośnięciu:
Pełnoziarnisty chleb tostowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 55 minut Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml mleka
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże.
- Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć.
- Zagniataj ok. 7 minut.
- Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.