Nocne bułeczki pszenne

Nocne bułeczki pszenne

Zdjęcie - Nocne bułeczki pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię leniwe weekendowe śniadania. Kiedy jest czas na to, aby upiec rano świeże bułeczki i zjeść posiłek w łóżku lub dyskutując długo przy stole.

2 tygodnie temu w sobotę, rozpoczęłam dzień od upieczenia Nocnego chlebka pszennego. Okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ przygotowanie ciasta zajęło mi 10 minut wieczorem. Następnie włożyłam je do lodówki, a rano cieszyłam się co dopiero upieczonym, chrupiącym chlebem.

Historia lubi się powtarzać. Dzisiejszy, sobotni poranek zaczęłam w podobny sposób. Tym razem jednak, zamiast chleba rosnącego w lodówce, zdecydowałam się na nocne bułeczki. Efekt wspaniały, a bułeczki wykonane w ten sposób są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Zdecydowanie warto zapisać sobie ten przepis :)

Zdjęcie - Nocne bułeczki pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Nocne bułeczki pszenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nocne bułeczki pszenne Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 hours Czas pieczenia: 15 mins Calkowity czas: 10 hours 15 mins

Porcje: 4-8

Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 280 g letniej wody
  • 5 czubatych łyżek otrębów pszennych
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z otrębami, solą, cukrem i drożdżami.
  2. Wlewamy letnią wodę (o temperaturze 35-38 stopni) i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 10 minutach, gdy ciasto będzie elastyczne i „odchodzić od ręki”, dzielimy je na 4 lub 8 części (u mnie 4). Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, przeciągając dłonią ciasto w stronę środka i kładąc ją złączeniem ku dołowi na pergaminie. Uformowane bułeczki na papierze do pieczenia kładziemy na dodatkowej desce/talerzu, przykrywamy ściereczką lub folią i wkładamy na 10 godzin (na noc) do lodówki.
  3. Rano, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy bułeczki z lodówki.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki można naciąć tępą stroną noża, nie jest to jednak konieczne.
  5. Bułki pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10-12 minut. Gotowe studzimy na kuchennej kratce lub podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie.

3.1.09

Kategorie przepisów