Nocne bułeczki pszenne
Lubię leniwe weekendowe śniadania. Kiedy jest czas na to, aby upiec rano świeże bułeczki i zjeść posiłek w łóżku lub dyskutując długo przy stole.
2 tygodnie temu w sobotę, rozpoczęłam dzień od upieczenia Nocnego chlebka pszennego. Okazał się strzałem w dziesiątkę, ponieważ przygotowanie ciasta zajęło mi 10 minut wieczorem. Następnie włożyłam je do lodówki, a rano cieszyłam się co dopiero upieczonym, chrupiącym chlebem.
Historia lubi się powtarzać. Dzisiejszy, sobotni poranek zaczęłam w podobny sposób. Tym razem jednak, zamiast chleba rosnącego w lodówce, zdecydowałam się na nocne bułeczki. Efekt wspaniały, a bułeczki wykonane w ten sposób są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Zdecydowanie warto zapisać sobie ten przepis
Nocne bułeczki pszenne Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 hours Czas pieczenia: 15 mins Calkowity czas: 10 hours 15 mins Porcje: 4-8 Skladniki- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 280 g letniej wody
- 5 czubatych łyżek otrębów pszennych
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z otrębami, solą, cukrem i drożdżami.
- Wlewamy letnią wodę (o temperaturze 35-38 stopni) i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 10 minutach, gdy ciasto będzie elastyczne i „odchodzić od ręki”, dzielimy je na 4 lub 8 części (u mnie 4). Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, przeciągając dłonią ciasto w stronę środka i kładąc ją złączeniem ku dołowi na pergaminie. Uformowane bułeczki na papierze do pieczenia kładziemy na dodatkowej desce/talerzu, przykrywamy ściereczką lub folią i wkładamy na 10 godzin (na noc) do lodówki.
- Rano, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy bułeczki z lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki można naciąć tępą stroną noża, nie jest to jednak konieczne.
- Bułki pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10-12 minut. Gotowe studzimy na kuchennej kratce lub podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie.