Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
Zapach rozparzanych z cynamonem jabłek to jeden z tych zapachów, które działają na mnie wyjątkowo uspokajająco. Najczęściej robię ich od razu dwa razy większą ilość, bo nie potrafię powstrzymać się przed wyjadaniem ich, jeszcze gorących, wielką drewnianą łyżką...
Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!
Do przygotowania ciasta, oprócz masła, użyłam smalczyku Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie swoim aromatem. Ciasto z jej dodatkiem pięknie pachniało już podczas wyrabiania i pieczenia. Gotowe, było niesamowicie kruche i bardzo smaczne.
Schab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko. Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać
Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!