W taki wietrzny, pochmurny dzień, dobre jest coś, co nas rozgrzeje i doda sił. Taką potrawą jest dla mnie właśnie gulasz, gęsty, zawiesisty i pachnący przyprawami.
Borowiki oczyścić z piachu, pokroić w plastry, umyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby. Dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę. Przesmażyć grzyby tak, żeby nadmiar wody wyparował. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.
Karkówkę umyć, pokroić na kawałki, przesmażyć na oliwie. Następnie wymieszać przesmażone mięso z cebulą i pieczarkami. Dodać szklankę wywaru z bulionu grzybowego. Wrzucić starte ząbki czosnku, pokrojonego pomidora w kostkę i paprykę pokrojoną w paski.