Oba rodzaje mąki wsypać do sporej miski, dosypać drożdży, dodać jajko i powoli, wlewając wodę mieszać - na końcu dodać masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, bez grudek. Odstawić całość na 20-30 minut .
Obiad na słodko i smacznie. Miały być naleśniki, ale postawiłam na coś, czego jeszcze nie jedliśmy. To placuszki ryżowe wg przepisu Edysi z bloga "Przy stole". U mnie placuszki z dodatkiem marmoladki, konfiturki oraz nutelli (do wyboru) z przepyszną truskawkową maślanką.
Te nalesniki kojarza mi sie z dziecinstwem i moim rodzinnym domem. Moja Mama je czesto robila gdy bylam mlodsza. Przyznam szczerze, ze potem odeszly w zapomnienie az do teraz.
Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują.