Naleśniki z jabłkami
Te nalesniki kojarza mi sie z dziecinstwem i moim rodzinnym domem. Moja Mama je czesto robila gdy bylam mlodsza. Przyznam szczerze, ze potem odeszly w zapomnienie az do teraz. Ostatnio jednak zastanawialam sie co moglabym przyzadzic w ramach akcji "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irene i Andrzeja i przypomnialy mi sie wlasnie te nalesniki.
To wspaniala propozycja na podwieczorek, posypane cukrem sa idealnym dodatkiem do popoludniowej herbatki.
skladniki:
okolo 2,5-3 szklanki maki
0,5 litra mleka
2 ajka
pol szklanki oliwy
1 szklanka smietany
szczypta soli
jablka
wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta mieszamy mikserem. Ciasto powinno byc na tyle geste by nie splywalo z jablek. Jesli jest taka potrzeba nalezy dosypac wiecej maki.
Jablka kroimy na male i cienkie kawalki. Mozemy je dodac bezposrednio do ciasta lub ukladac na ciasto juz na patelni. Ja osobiscie wkladalam jablka do ciasta. Ciasto wykladalam na patelnie lyzka formujac male nalesniki. Smazymy je z obu stron.
Podajemy z cukrem.
Smacznego!