Pomidory wybieramy małe myjemy i wycinamy ząbki ,żeby powstały dekoracyjne połówki , wyciągamy łyżeczką środek pomidorka. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ...
Do ok 1,5 litra wody wkładamy kawałek obranego selera. Pokrojona w paseczki marchewkę i pokrojonego w plasterki pora . Gotujemy ok 20 min . doprawiamy sola pieprzem i przyprawą magii. dodajemy makaron...
Porzeczki myjemy obieramy i miksujemy z cukrem. Do zmiksowanych owoców dodajemy śmietanę i ubijamy, miksujemy dalej. Dolewamy mleko i miksujemy. Rozlewamy w pojemniki do lodów ...
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę. Ogórki małosolne kroimy w kosteczkę. dodajemy do ziemniaków. Lekko mieszamy. Dodajemy pestki dyni. Robimy sos ziołowy...
Uwielbiam robić dżemy i za jakiś czas otworzyć sobie słoiczek z takim słodkim przypomnieniem lata. Posmarować nim naleśnika i zajadać z przyjemnością. Połączenie rabarbaru i truskawek należy do moich ulubionych, a dżem jest po prostu pyszny!
Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam!
Fasolkę obieramy ,przebieramy myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Bakłażana kroimy w cienkie plastry solimy zostawiamy n a ok 10 min . Myjemy suszymy i grillujemy . W taki plasterek zawijamy fasolkę . Polewamy sosem ziołowym...
Śledzia odcedzamy z zalewy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Sałatę myjemy rwiemy na kawałki i układamy na półmisku . Na sałatę układamy śledzia. Cebule siekamy i posypujemy nią śledzika. Mieszamy śmietanę z jogurtem solimy do smaku. Polewamy sokiem .Dodajemy kiełki i doprawiamy pieprzem.
Do garnka wodą wkładamy pokrojona marchewkę, startą pietruszkę i obraną pokrojoną na pół fasolkę szparagową. Lekko solimy i gotujemy aż fasolka będzie pół miękka. Dolewamy bulion warzywny -zagotowujemy ...
Śledzika marynowanego obieramy z skórki i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę zielona myjemy i kroimy w kawałki. Cukinie młodą myjemy i kroimy w kosteczkę . Mieszamy dużą łyżką warzywa z śledziami.
Ryż zalewamy mlekiem mleka 2 razy tyle co ryżu . Gotujemy z dodatkiem cukru do smaku . Następnie odstawiamy pod przykryciem aż ryz wypije resztę mleka. Zostawiamy do przestudzenia. Z zimnego ryżu formujemy kulki . Posypujemy je cynamonem . Podajemy z tartym jabłuszkiem .
Porzeczki myjemy i obieramy. Pojedyncze kulki dajemy do miksera i miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko i miksujemy na dużych obrotach. Powstanie duża piana. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i jogurt . Miksujemy jeszcze raz. Podajemy schłodzone.
Cebulę czerwoną kroimy w kosteczkę dodajemy do śledzia. Pomidora kroimy w kostkę . Mieszamy solimy i doprawiamy pieprzem. Układamy na półmisku. Polewamy jogurtem. Posypujemy kiełkami i solimy lekko do smaku.