Przepis stary jak świat , wielokrotnie wypróbowany. Myślę , że większość z Was zna ten torcik , więc nie ma co się rozpisywać na jego temat ;-) A dla nie wtajemniczonych dodam tylko , że jest to ciasto deserowe , przypominające odrobinę sernik na zimno , tyle , że w ogóle niekwaśne :-)
Przepis ten zalicza się do grona moich faworytów. Mam go od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest proste (wbrew pozorom) w wykonaniu , ładnie wygląda i , co najważniejsze , bardzo smaczne :-)
Żółtka ubić z solą i 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Pół szklanki jogurtu podgrzać i wymieszać z żelatyną. Odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Wsadzić do lodówki na 25 minut.
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na batoniki bakaliowe - bez mąki, cukru i tłuszczu. Batoniki są bardziej wilgotne i miękkie, ale równie uzależniające... Polecam :)
Drożdżówki z cynamonem popularne są w całej Skandynawii. Są nieodłączną częścią każdego dnia, obowiązkowe do kawy, której Skandynawowie spożywają hektolitry. Czytając sagę kryminalną Camilli Läckberg w każdej jej części napotykałam na wzmianki o drożdżówkach.
To jedne z moich ulubionych pierogów, choć przyznać muszę, że do wszystkich mam słabość… Te przygotowałam na wizytę grupy ze Słowenii, wydały mi się doskonałymi reprezentantami naszej kuchni: ziemniaki plus twaróg. Kwintesencja Wschodu.