Pierogi ruskie
To jedne z moich ulubionych pierogów, choć przyznać muszę, że do wszystkich mam słabość… Te przygotowałam na wizytę grupy ze Słowenii, wydały mi się doskonałymi reprezentantami naszej kuchni: ziemniaki plus twaróg. Kwintesencja Wschodu.
Ja najbardziej lubię podsmażyć ruskie, żeby były złote i chrupiące, a następnie podawać je z kwaśną śmietaną i świeżo mielonym pieprzem. Dla mnie to zestaw wart milion dolarów!:)
(jeśli ciekawi jesteście, ile pierogów wyjchodzi z jakiej ilość farszu- użyłam kilograma ziemniaków i kilograma twarogu na zrobienie ok. 80 szt).
Pierogi ruskie Składniki- ziemniaki - ugotwane w mundurkach, ok. 10 szt.
- twaróg - 0,5 kg
- cebula - 1 szt
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz ziołowy - do smaku
- ciasto
- mąka pszenna - 2 szklanki
- olej - 1 łyżka
- woda - gorąca, dolewana stopniowo
Ciasto na pierogi ugniatam najczęściej w robocie kuchennym. Jeśli robisz to ręcznie, do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej i stopniowo dolejaj gorącą wodę, wymieszaj widecem. Gdy składniki z grubsza się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąkę/dolej więce wody. Przykryj fciasto folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Ziemniaki obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieć. Dodaj twaróg (również rozdrobniony). Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, nadziewaj masą twarogową, zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, wyjmuj ok. minutę po wypłynięciu na wierzch.
Podawaj z podsmażoną cebulą lub kwaśną śmietaną.