Drób i suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję śliwki lub morele ale przecież żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z ryżem.
Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów.
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Smaczna i kolorowa potrawka z kurzych udek i papryki, czyli coś na ubarwienie marcowej szarugi. Chociaż potrawa ta pochodzi z wyspy Haiti, to jej składniki są u nas powszechnie dostępne. Warto spróbować :)
Resztka coca-coli w butelce natchnęła mnie do tego przepisu. Nic skomplikowanego, a smak naprawdę wyśmienity. Jedynie potrzeba trochę cierpliwości przy redukowaniu się sosu i pieczeniu mięsa. Obowiązkowy „must do” w sezonie grillowym. Zatem do dzieła!
Przepis z kuchni francuskiej z dodatkiem najsłynniejszej francuskiej musztardy dijon. Bardzo wyraźny, ostry smak, soczyste udka, kremowy sos. Polecam do ryżu, kuskusu lub chleba (jest dużo sosu do maczania).