Pomysł na te serniczki zrodził się przy okazji delektowania się ostatnim moim wypiekiem, tj muffinami o smaku kokosowego cappuccino. Serniczków przygotowałam tylko kilka, zaledwie 5 sztuk, i zniknęły w ekspresowym tempie. Były bardzo słodkie, może odrobinę zbyt słodkie, wspaniale pachnące kokosem, kremowe. Myślę że smakosze serników nimi nie pogardzą.
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Zrobiłam takie oto markizy. Na zabawę sylwestrową dla dzieciaków jak znalazł! Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki.