Kokosowe mini serniczki
Pomysł na te serniczki zrodził się przy okazji delektowania się ostatnim moim wypiekiem, tj muffinami o smaku kokosowego cappuccino. Serniczków przygotowałam tylko kilka, zaledwie 5 sztuk, i zniknęły w ekspresowym tempie. Były bardzo słodkie, może odrobinę zbyt słodkie, wspaniale pachnące kokosem, kremowe. Myślę że smakosze serników nimi nie pogardzą.
Przygotowanie tych serniczków polecam zacząć od kokosowej posypki. Nagrzej piekarnik do 180C.
Składniki na kokosową posypkę:
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ucieraj aż powstanie gładka masa.
Ostatnim etapem jest przygotowanie bazy pod serniczek z ciasteczek.
Składniki na spód:
Przygotuj papilotki. Wybrałam takie o wysokich brzegach dzięki czemu łatwiej wyjmowało mi się serniczki przed podaniem. Papilotki umieść w formie na muffiny i napełnij masą na spód. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Ubij okruszynki odwrotną stroną łyżeczki aby masa była gładka z wierzchu. Następnie nałóż masę serową do wszystkich papilotek a na wierzch nasyp przygotowanej wcześnie kokosowej posypki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw w foremce, w której się piekły, na pół godziny. Podawaj kiedy będą już zupełnie zimne.
Wydrukuj przepis
Przygotowanie tych serniczków polecam zacząć od kokosowej posypki. Nagrzej piekarnik do 180C.
Składniki na kokosową posypkę:
- 30g mąki
- 40g cukru (można dodać mniej)
- 20g wiórków kokosowych
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 100g mielonego twarogu
- 50g mascarpone
- 70g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ucieraj aż powstanie gładka masa.
Ostatnim etapem jest przygotowanie bazy pod serniczek z ciasteczek.
Składniki na spód:
- 73g ciasteczek digestive (6 sztuk)
- 20g margaryny
Przygotuj papilotki. Wybrałam takie o wysokich brzegach dzięki czemu łatwiej wyjmowało mi się serniczki przed podaniem. Papilotki umieść w formie na muffiny i napełnij masą na spód. Rozdziel masę równomiernie pomiędzy wszystkie papilotki. Ubij okruszynki odwrotną stroną łyżeczki aby masa była gładka z wierzchu. Następnie nałóż masę serową do wszystkich papilotek a na wierzch nasyp przygotowanej wcześnie kokosowej posypki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw w foremce, w której się piekły, na pół godziny. Podawaj kiedy będą już zupełnie zimne.
Wydrukuj przepis