Robiłam już mleko migdałowe, masło migdałowe robię regularnie dla mojej babci, która bardzo je lubi, ale marcepan zrobiłam po raz pierwszy. Ale na pewno nie ostatni, bo wyszedł po prostu pyszny! I robi się go naprawdę szybko. Dla tych co uwielbiają migdały. I dla wszystkich pozostałych też.
Smaczny deser jagodowy, bardzo łatwy, bardzo szybki i każdy go zje z przyjemnością. Przy tym naprawdę niskokaloryczny, bo bazą deseru jest mleko skondensowane. Mleko skondensowane ubite na sztywną pianę jest tak lekkie i puszyste.
Dojrzałe, słodkie banany jeszcze tego wieczoru przerobiłam na „bananellę”, czyli czekoladowy krem, który od kilku lat krąży po sieci i na który od dawna miałam ochotę.
Dziś oddaję w wasze ręce banalnie prosty deser, który sprawi, że zmieścicie się w swoje jeansy następnego dnia. Prosty trik sprawił, że Eton mess stał się znacząco mniej kaloryczny. W tradycyjnej wersji jednym z głównych składników jest bita śmietana. Ja postanowiła użyć jogurtu greckiego.