Od pewnego czasu marzył mi się taki kapuśniaczek, mocno kwaśny, z nutą smażonej cebulki i pysznym boczkiem. Przy takiej chłodnej pogodzie jak ostatnio, miło jest zjeść taką pożywną i rozgrzewającą zupę.
Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy - wojskowa grochówka... Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba - jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej.
Do czerwonego barszczu najczęściej podaję krokiety z kapustą i grzybami. Lubię też połączenie barszczu i pieczonego kapuśniaczka. Ale na pierwszym miejscu stawiam barszcz z uszkami. Nadzienie do uszek zazwyczaj robię z grzybów suszonych bądź grzybów mrożonych i kapusty. Tym razem farsz zrobiłam zupełnie inaczej. Uszka nadziewałam mięsem i są takimi małymi miniaturkami pierogów z mięsem.