Kapuśniak
Od pewnego czasu marzył mi się taki kapuśniaczek, mocno kwaśny, z nutą smażonej cebulki i pysznym boczkiem. Przy takiej chłodnej pogodzie jak ostatnio, miło jest zjeść taką pożywną i rozgrzewającą zupę.
Składniki:
kawałek mięsa z kością (np. żeberka, łopatka)
500 g kiszonej kapusty
włoszczyzna
4-5 ziemniaków
3 grzybki suszone
200 g wędzonego boczku
1 duża cebula
sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Włóż mięso do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj i zbierz szumowiny. Gotuj mięso przez około 20 minut, następnie dodaj włoszczyznę w całości i grzyby suszone. Po około 15 minutach dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Odciśnij kapustę, zachowując sok, i posiekaj ją. Wyjmij z wywaru mięso i warzywa, wrzuć kapustę i gotuj przez około 30-40 minut, aż nieco zmięknie. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Wrzuć boczek na patelnię, pod którą pali się nieduży ogień, i powoli wytapiaj tłuszcz. Kiedy już zbierze się trochę tłuszczu, dorzuć cebulę, i smaż wszystko razem, często mieszając. Do ugotowanej kapusty wrzuć pokrojone i pozbawione kości mięso, oraz posiekane lub starte warzywa. Dorzuć boczek i cebulę, zesmażoną na złoty kolor. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.