Sernik nie jest tak ciemny, jak w oryginale, ale to nie szkodzi;) Był pyszny i szybko znikał. Czekolada i kawa doskonale do siebie pasowały, a wierzch ze śmietanki był ciekawym dodatkiem.
To jeden z najprostszych przepisów na sernik. Bez spodu , bez udziwnień. Nazwałam go " z rodzynkami" , ale oczywiście nie są one nieodzownym składnikiem. A tak przy okazji przekonałam się , że odtłuszczona wersja tego sernika (wyjątkowo użyłam "chudego" sera) smakuje równie dobrze jak ta pełnotłusta :-)
ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą.
Lekki i delikatny jak chmurka! Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich.
Sernik krakowski to jeden z tzw. serników-klasyków. Cechuje go kruchy spód, i charakterystyczna kratka na wierzchu . Masa serowa jest wilgotna i kremowa, z typowym aromatem skórki pomarańczowej i często z dodatkiem rodzynek. Bardzo smaczny!