Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale.
Sernik to takie ciasto, które świetnie się spisuje w zasadzie w każdych warunkach. Osobiście mogłabym się dowolnym sernikiem zajadać bez końca. To moje ulubione ciasta. Cóż więc innego mogłabym zaproponować na Boże Narodzenie jeżeli nie sernik właśnie? Wystarczy do niego dodać trochę czekolady i suszonych śliwek aby nabrał odpowiednio świątecznego charakteru.
To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli, z dużą ilością bakali, a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam