Niezwykle szybki i łatwy przepis stworzony przez Doris Grant jeszcze w latach 40 - tych. Ciasto nie wymaga zagniatania i potrzebuje tylko 1 minuty na wymieszanie. Chlebek powinien zachować świeżość nawet przez kilka dni.
To taki mały dodatek do wczorajszego święta chlebowego.Kiedy m-żonek zapytał mnie "co to jest ?" , odpowiedziałam , że ciastochleb ;-) Z nazwy chleb , ale trochę za słodki i za bogaty , jak na takie typowe pieczywo , więc bardziej zbliżony do ciasta. Ogólnie ma ciekawy smak , odrobinę piernikowy ze względu na przyprawy , jest dość ciężki i wilgotny w środku , no i całkiem zdrowy - bez żółtek , z płatkami owsianymi i marchewką :-)
... taki rym z okazji Bananowej Kuchni:))) zorganizowanej przez Myszę Klapsiarę.Jak już kiedyś pisałam lubimy jeść słodkie śniadania. Mamy swoje ulubione dania śniadaniowe. W weekendy zwykle naleśniki lub tosty francuskie, a w dni powszednie szybkie tosty z tostera lub chrupki z mlekiem. Te ostatnie upodobało sobie nasze dziecko.
Odkąd spróbowałam go po raz pierwszy, praktycznie się z nim nie rozstaję. Towarzyszy mi zazwyczaj przy śniadaniu, jako że kolacji nie jadam, i bardzo nam dobrze razem.