GRANT LOAF

GRANT  LOAF

Zdjęcie - GRANT  LOAF - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niezwykle szybki i łatwy przepis stworzony przez Doris Grant jeszcze w latach 40 - tych. Ciasto nie wymaga zagniatania i potrzebuje tylko 1 minuty na wymieszanie. Chlebek powinien zachować świeżość nawet przez kilka dni.
Nie chce nikogo zniechęcać do tego przepisu (w końcu pochodzi z mojej ulubionej książki , więc MUSI być dobry ;-) , ale nie przypadł mi on do gustu. Może dlatego , że ja po prostu w ogóle nie jestem fanką chlebów razowych. Wiem jednak , że są zdrowe i chociaż od czasu do czasu dobrze na odmianę takowy zjeść ;-)

Składniki:
- 45 dag mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 400 ml ciepłej wody (35 - 38 st.C.)
- 1 łyżeczka cukru 'muscovado' (ja dałam brązowy)

Makę przesiać z solą do dużej miski. Drożdże wsypać do 1/2 szkl. wody , po kilku minutach dodać cukier , wymieszać i zostawić na 10 minut. W mące zrobić dołek , wlać do niego wyrośnięte drożdże oraz resztę wody. Mieszać przez około 1 minutę (jeśli trzeba , dolać więcej wody - ciasto ma sprawiać wrażenie śliskiego). Przełożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszki (ok. 21 x 11 cm) , przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut (ja czekałam 45 minut , a i nieco dłużej by nie zaszkodziło). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec przez około 40 minut.

Kategorie przepisów