Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów
Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa krem ze szparagów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • ½ l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 3 kromki chleba razowego
Przygotowanie

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na jednej łyżce oleju, dodaj do garnka z bulionem i gotuj na bardzo małym ogniu.

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki (łatwym sposobem jest wygięcie szparaga, złamie się sam w odpowiednim miejscu). Następnie przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polej je sokiem z cytryny oraz dwoma łyżkami Kujawskiego, posyp solą.

Nastaw piekarnik na 190°C i piecz w nim szparagi przez ok. 12 min. Następnie (jeszcze ciepłe) podziel na mniejsze kawałki i przełóż do gotującej się zupy, zwiększ ogień z małego na średni. Gotuj do miękkości (ok. 10 min.). Następnie wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. Przypraw solą oraz pieprzem.


Przelej do misek, udekoruj listkiem pietruszki i kleksem śmietany. Podawaj z kromką razowego chleba.



Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów