Wegetariańska pasta z ciecierzycy
Pasta wegetariańska, której ojczyzną są kraje arabskie, a obecnie z dużym powodzeniem, różne jej wersje zdobywają podniebienia krajów północnych. Ciecierzyca, to bardzo wdzięczny materiał na pasty kanapkowe, ma nie tylko uniwersakny smak, ale również ciekawą fakturę, przypominającą tradycyjny pasztet. Miłośnicy zdrowego odżywiana, na pewno będą usatysfakcjonowani. Pasta jest ze składników, które służą naszemu zdrowiu, jest prosta do zrobienia i jest smaczna. Bardzo polecam do chrupiących grzanek i do razowego pieczywa ?
Składniki
- puszka ciecierzycy – około 260 g + łyżka wody z zalewy
- łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 małej łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/4 małej łyżeczki ostrej papryczki
Ciecierzycę dokładnie osączam z nadmiaru płynu. Zostawiam jedną łyżkę wody, dodam ją do pasty. Wszystkie składniki daję do pojemnika blendera i dokładnie miksuję na gładki krem. Pasta jest gotowa. Wyjątkowo smakuje na chrupiącej kanapce ze świeżo posiekanym szczypiorkiem ? Smacznego ?