Tarta z grzybami

Zdjęcie - Tarta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLeśne grzyby z cebulą i czosnkiem, zatopione w śmietanowo – jajecznym farszu. A to wszystko zapieczone na delikatnym, kruchym spodzie. Taka rodzinna tarta, była zwieńczeniem każdego, jesiennego grzybobrania w rodzinie Pani Pauliny. Kolejny „Przepis z szuflady” kusi zapachem, smakiem i kolorem. Jeżeli nie macie mrożonych grzybów, śmiało możecie zastąpić leśne grzyby pieczarkami. Do farszu oprócz grzybów, trafiły również suszone zioła i szczypiorek. Olej Kujawski z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią dodał potrawie wyrazistości. Tarta fajnie się sprawdzi na rodzinne obiady i na spotkania z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam – spróbujcie bo warto 🙂

Zdjęcie - Tarta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • spora szczypta soli
Składniki na farsz
  • 2 jajka
  • 170 g gęstej śmietany 12 %
  • 100 g startego sera żółtego
  • 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka plasterków szynki lub chudego boczku
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pęczek szczypioru
  • sól, pieprz
Mąkę, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło daję do pojemnika blendera i miksuję do czasu, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaję jajko i wyrabiam gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i boki żaroodpornej foremki o średnicy 24 cm. Foremkę z ciastem, daję do lodówki na około 20 minut. Schłodzone ciasto nakłuwam widelcem i daję do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podpieczony spód wyciągam z piekarnika i odstawiam. Grzyby leśne lub pieczarki dokładnie czyszczę i kroję w grubsze plastry. Cebulę kroję w piórka. Czosnek drobno siekam. Plasterki szynki również kroję na mniejsze kawałki. Na większej patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski. Na rozgrzany olej daję cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję czosnek, szynkę i grzyby. Wszystko smażę około 5 minut, mieszając co jakiś czas. W miseczce dokładnie mieszam śmietanę i jajka, do masy dodaję ser, szczypiorek i zawartość patelni. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, dosypuję zioła. Farsz równomiernie rozkładam na podpieczone ciasto. Całość zapiekam kolejne 35 minut w temp. 180 stopni. Tarta najbardziej smakuje na ciepło. Można ją tuż przed podaniem podgrzać. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Tarta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brązowy ryż z pieczonymi batatami i cieciorką w przyprawach

Brązowy ryż z pieczonymi batat…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kuskus z krewetkami chimichurri

Kuskus z krewetkami chimichurr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Udka kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
1

Udka kurczaka zapiekane w sosi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem
1

Ananasowo-ogórkowa sałatka z b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron z kurczakiem i cukinią

Makaron z kurczakiem i cukinią

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kalafior w orientalnych przyprawach
1

Kalafior w orientalnych przypr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarnista tarta z borowikami

Pełnoziarnista tarta z borowik…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Tarta żytnia z buraczkami, fen…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z bobem i fetą
1

Tarta z bobem i fetą

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Tarty z wędzonym łososiem i szpinakiem

Tarty z wędzonym łososiem i sz…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnki…

Tyna Tyna
In cooking we trust