Tarta z grzybami
Leśne grzyby z cebulą i czosnkiem, zatopione w śmietanowo – jajecznym farszu. A to wszystko zapieczone na delikatnym, kruchym spodzie. Taka rodzinna tarta, była zwieńczeniem każdego, jesiennego grzybobrania w rodzinie Pani Pauliny.
Kolejny „Przepis z szuflady” kusi zapachem, smakiem i kolorem. Jeżeli nie macie mrożonych grzybów, śmiało możecie zastąpić leśne grzyby pieczarkami. Do farszu oprócz grzybów, trafiły również suszone zioła i szczypiorek. Olej Kujawski z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią dodał potrawie wyrazistości.
Tarta fajnie się sprawdzi na rodzinne obiady i na spotkania z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać. Bardzo polecam – spróbujcie bo warto ?
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- spora szczypta soli
- 2 jajka
- 170 g gęstej śmietany 12 %
- 100 g startego sera żółtego
- 250 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka plasterków szynki lub chudego boczku
- olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz