Strogonow drobiowy z moskolami

Strogonow drobiowy z moskolami

Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce "ABC gotowania 3" Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w większości ma się chęć wypróbować. Ja już wiem jakie będę testować kolejne :-) Strogonow z moskolami jest naprawdę super, to bardzo syte i smaczne danie. Ja nie miałam polędwicy wołowej i zastąpiłam ją filetem z indyka, przez co gulasz wyszedł bardzo delikatny. Z podanych proporcji wychodzi 4 porcje. Polecam Wam bardzo wypróbowanie przepisu i życzę miłego dnia :-)


Placki:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie poszło więcej)
  • 1/2 szklanki maślanki


1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Gorące zagniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich maślankę, jajko, sól, pieprz, i mąkę. Mąkę ja dosypywałam w trakcie zagniatania po trochu, bo to ile jej damy zależy od ziemniaków jakie mamy. Masa ma być gładka i niezbyt klejąca.
2. Po wyrobieniu, nabieramy porcje ciasta, formujemy zgrabne placuszki, które lekko spłaszczamy i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor.

Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Strogonow drobiowy:

  • 500 g filetu z indyka (w oryginale polędwica wołowa)
  • 2 cebule
  • 2 czubate łyżki passaty (w oryginale koncentrat pomidorowy)
  • smalec
  • 2 łyżki masła
  • mąką pszenna
  • ok. 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 300 g pieczarek
  • 3/4 szklanki śmietany 22 % (ja dałam 12% i o wiele mniej)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka cukru


1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy dość mocno w mące. Na patelni rozgrzewamy smalec i partiami smażymy mięso. Przekładamy je do wysokiego garnka i skraplamy sokiem z cytryny.
2. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i szklimy pokrojone w piórka cebule. Jak się nam zeszkli dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy, cukier, obie mielone papryki, podlewamy niewielką ilością bulionu i krótko przesmażamy. Przekładamy do garnka w którym jest usmażone mięso.
3. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażmy na maśle. Usmażone dodajemy do mięsa i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i podgrzewamy ( w oryginalnym przepisie jest 6 minut, ale ja podgrzewałam około 15 minut). Wlewamy śmietanę i po 2 minutach wyłączamy gaz.
Na talerze układamy moskole i na nie wykładamy gulasz :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Strogonow drobiowy z moskolami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów