Semifreddo z malinami i pistacjami
Semifreddo to popularny włoski deser lodowy. Konsystencją przypomina on zmrożony mus. Chociaż jest mniej napowietrzony niż klasyczne włoskie gelato. Stąd również nazwa, którą możemy przetłumaczyć jako „w połowie zimny”. Semifreddo przypomina francuskie parfait i również to właśnie z Francji ten deser przywędrował do Włoch. Sposobów na przygotowanie tego deseru jest mnóstwo. Jednakże bazą jest masa utarta z żółtek oraz cukru, połączona z bitą śmietaną. Dzięki jajkom całość nie zamarza na kamień i ma bardziej kremową konsystencję, śmietana zaś nadaje puszystości. Niekiedy do semifreddo dodaje się również pianę z białek, śmietanę łączy z mascarpone, wzbogaca deser o owoce, orzechy czy też jogurt. Dzięki temu można uzyskać różną konsystencję deseru i przeróżne smaki.
Semifreddo z malinami i pistacjami to jednak zdecydowanie moje ulubione. Lekko kwaśne maliny w połączeniu ze słodką śmietanką smakują latem najlepiej. Ewentualnie może z nim konkurować jeszcze tylko jagodowe. Dodatek pistacji sprawia zaś, że deser przyjemnie chrupie podczas jedzenia i jeszcze ładniej wygląda. Przed publikacją tego przepisu przetestowałem dwa różne sposoby przygotowywania semifreddo i chyba ten najbardziej przypał mi do gustu. Poza koglem-moglem do masy dodałem również pianę z białek, dzięki temu deser jest jeszcze bardziej puszysty. Uważam, że nie ma co obawiać się tutaj surowych jajek. Po prostu wybierzcie je z zaufanego źródła, dobrze wymyjcie i sparzcie wrzątkiem. W końcu są one podstawą każdych dobrych lodów!
Maliny dodałem tutaj w dwóch formach — musu, które nadaje smak całemu deserowi oraz solidnej porcji świeżych owoców. Nie polecam dodawać do masy więcej niż 200 g owocowego purée, gdyż sprawia to, że semifreddo będzie za mocno zmrożone i powstanie więcej kryształków lodu. Deser ten mrozimy w całości, bez częstego mieszania w przeciwieństwie do klasycznych lodów, dlatego ważna jest jego odpowiednia konsystencja.
Semifreddo z malinami i pistacjami możecie przygotować w keksówce i pokroić na porcje przed podaniem lub zamrozić w mniejszych silikonowych formach w dowolnym kształcie. Deser polecam wyjąć z zamrażarki na kwadrans przed podanie, aby delikatnie się rozmroził.
Semifreddo z malinami i pistacjami
lość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Składniki na semifreddo z malinami i pistacjami:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 8 łyżek cukru (ok. 100 g)
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- 50 g obranych niesolonych pistacji
Jak przygotować semifreddo z malinami i pistacjami?
- Połowę malin (150 g) przełóż do rondelka i zasyp 3 łyżkami cukru (ok. 40 g). Wstaw na średni ogień i gotuj przez ok. 10 minut, aż owoce się rozpadną, a znaczna część płynu odparuje. Odstaw do przestudzenia. Możesz je dodatkowo zmiksować blenderem.
- Jajka sparz wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i przełóż do osobnych naczyń.
- Żółtka umieść w misce i ustaw ją na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodną). Wsyp 3 łyżki cukru (ok. 40 g) i ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż powstanie puszysta kremowa masa. Odstaw do przestudzenia.
- Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo 2 łyżki cukru (ok. 25 g), aż powstanie lśniąca piana.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Do masy z żółtek dodawaj kolejno śmietanę kremówkę, malinowe purée oraz pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając całość.
- Na sam koniec dodaj drugą połowę malin (kilka możesz zostawić do dekoracji na wierzch, malin nie trzeba rozmrażać) oraz posiekane pistacje. Połącz z masą. Całość przełóż do keksówki o wymiarach ok. 12x26 cm pokrytej folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin. Przed podaniem wyjmij na kwadrans z zamrażarki i pokrój na porcje.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square