Placuszki warzywne
Składniki na placuszki warzywne:
- 1 cukinia
- 1 mała marchewka
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki jaglanej (może być inna)
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
- kumin
- papryka słodka
- papryka wędzona
- papryka ostra
Przygotowanie placuszków warzywnych:
Cukinię, marchew i ziemniaka ścieramy na tarce. Zasypujemy solą. Odstawiamy na chwilę i z warzyw odciskamy dokładnie zebrany płyn.
Cebulkę i czosnek siekamy, wrzucamy do startych warzyw.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę jaglaną oraz przyprawy. Mieszamy. Formujemy placuszki warzywne.
Smażymy na dwóch łyżkach oleju Kujawskiego po około 3-4 min. z każdej strony, smażymy na złoto.
Placuszki warzywne podajemy z jogurtem naturalnym.