Placuszki warzywne

Placuszki warzywne

Zdjęcie - Placuszki warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na placuszki warzywne:

  • 1 cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki jaglanej (może być inna)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • papryka ostra

Przygotowanie placuszków warzywnych:

Cukinię, marchew i ziemniaka ścieramy na tarce. Zasypujemy solą. Odstawiamy na chwilę i z warzyw odciskamy dokładnie zebrany płyn.

Cebulkę i czosnek siekamy, wrzucamy do startych warzyw.

Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę jaglaną oraz przyprawy. Mieszamy. Formujemy placuszki warzywne.

Smażymy na dwóch łyżkach oleju Kujawskiego po około 3-4 min. z każdej strony, smażymy na złoto.

Placuszki warzywne podajemy z jogurtem naturalnym.

Kategorie przepisów