Pasta z buraków i słonecznika
Jestem wielkim fanem domowych past kanapkowych. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Moją ulubioną pastą jest oczywiście hummus, ale nawet on czasami potrafi mi się znudzić. Dlatego wtedy kombinuję z innymi roślinnymi składnikami. Moim ostatnim odkryciem jest ta pasta z buraków i słonecznika. Przepyszna w smaku, kremowa, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Na patelni podprażam nasiona słonecznika, a później mielę je do uzyskanie pasty przypominającej strukturą tahini. Do tego dodaję uprzednio upieczone lub ugotowane buraki oraz czosnek i wszystko razem miksuję. Na sam koniec wystarczy wszystko doprawić do smaku. Mnie najbardziej odpowiada bliskowschodnia mieszanka kolendry, kuminu i ostrej papryki, ale z samą natką pietruszki, czy rozmarynem pasta również wspaniale smakuje. Gotową pastę posypuję czarnuszką, która jeszcze bardziej podkręca jej smak. Jeszcze mała rada co do buraków, oczywiście najlepiej smakują te upieczone. Są wtedy słodsze i smaczniejsze. Jeśli jednak nie macie na to czasu, to w sklepach można znaleźć już ugotowane buraki. To wielka oszczędność czasu i w kryzysowych sytuacjach są bardzo przydatne. ? Jeszcze dodam, że ta pasta z buraków i słonecznika to wspaniały dodatek nie tylko do świeżego pieczywa, ale także jako dip do warzyw, chipsów czy krakersów. Możecie ją zrobić z powodzeniem na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. ?
Pasta z buraków i słonecznika Łukasz Jestem wielkim fanem domowych past kanapkowych. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Moją…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4-8
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 2 szklanki łuskanego słonecznika (ok. 250 g)
- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki ostrej papryczki chili
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki do podania
PRZYGOTOWANIE
- Słonecznik podpraż na suchej patelni do złotego koloru. Odstaw do przestudzenia.
- Kolejno przesyp go do kielicha blendera i miksuj przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta pasta.
- Następnie dodaj pokrojone na mniejsze cząstki buraki, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i przyprawy: kumin, kolendrę, sól oraz chili. Zmiksuj ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej pasty.
- Pastę przełóż do salaterki i posyp czarnuszką. Możesz przechowywać ją w szczelnym pojemniku przez kilka dni.