Pasta z buraków i słonecznika

Jestem wielkim fanem domowych past kanapkowych. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Moją ulubioną pastą jest oczywiście hummus, ale nawet on czasami potrafi mi się znudzić. Dlatego wtedy kombinuję z innymi roślinnymi składnikami. Moim ostatnim odkryciem jest ta pasta z buraków i słonecznika. Przepyszna w smaku, kremowa, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Na patelni podprażam nasiona słonecznika, a później mielę je do uzyskanie pasty przypominającej strukturą tahini. Do tego dodaję uprzednio upieczone lub ugotowane buraki oraz czosnek i wszystko razem miksuję. Na sam koniec wystarczy wszystko doprawić do smaku. Mnie najbardziej odpowiada bliskowschodnia mieszanka kolendry, kuminu i ostrej papryki, ale z samą natką pietruszki, czy rozmarynem pasta również wspaniale smakuje. Gotową pastę posypuję czarnuszką, która jeszcze bardziej podkręca jej smak. Jeszcze mała rada co do buraków, oczywiście najlepiej smakują te upieczone. Są wtedy słodsze i smaczniejsze. Jeśli jednak nie macie na to czasu, to w sklepach można znaleźć już ugotowane buraki. To wielka oszczędność czasu i w kryzysowych sytuacjach są bardzo przydatne. 😉 Jeszcze dodam, że ta pasta z buraków i słonecznika to wspaniały dodatek nie tylko do świeżego pieczywa, ale także jako dip do warzyw, chipsów czy krakersów. Możecie ją zrobić z powodzeniem na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. 🙂

Zdjęcie - Pasta z buraków i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasta z buraków i słonecznika Łukasz Jestem wielkim fanem domowych past kanapkowych. Szczególnie tych warzywnych, które są idealnym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji jarzyn w codziennej diecie. Moją…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska  

Ilość porcji: 4-8
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki łuskanego słonecznika (ok. 250 g)
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki ostrej papryczki chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Słonecznik podpraż na suchej patelni do złotego koloru. Odstaw do przestudzenia.
  2. Kolejno przesyp go do kielicha blendera i miksuj przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze cząstki buraki, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny i przyprawy: kumin, kolendrę, sól oraz chili. Zmiksuj ponownie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej pasty.
  4. Pastę przełóż do salaterki i posyp czarnuszką. Możesz przechowywać ją w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Przepisy z tych kategorii

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Beziki z aquafaby
1

Beziki z aquafaby

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Barszcz czerwony z ziemniakami
1

Barszcz czerwony z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami
1

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Carpaccio z buraków z granatem, rukolą i kozim serem
1

Carpaccio z buraków z granatem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną
1

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim