Minitosty francuskie

Chrupiące minitosty francuskie – proste, szybkie i niesamowicie pyszne! ✨Mamy przepis na idealnie chrupiące – złociste na zewnątrz, miękkie w środku i pachnące wanilią! Wystarczy kilka składników, a efekt? Obłędny!
Kto robi te tosty na jutrzejsze śniadanie?
Użyty w przepisie rzepakowy olej Kujawski ma nową butelkę – smuklejszą, wygodniejszą i jeszcze bardziej poręczną w użyciu. A nowy korek to totalna rewelacja! Dzięki niemu można dozować olej małym lub dużym strumieniem, dokładnie tak, jak potrzebujesz. 💡
A wiecie, że kształt butelki został zainspirowany tradycyjnym strojem Kujawianek, znanym z reklam marki? 🇵🇱💛
Składniki na minitosty francuskie:
- 🥚 1 jajko
- 🥛 50 ml mleka
- 🌿 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 🍞 2 bułeczki mleczne
- 🌿 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia (mały strumień – do mieszanki)
- 🔥 kilka łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia (duży strumień – do smażenia)
- 🍯 2 łyżki erytrytolu + ½ łyżeczki cynamonu (do posypki)
- 🍓do podania: truskawki, borówki, czekolada
👉 Jak zrobić minitosty francuskie:
1️⃣ Wymieszaj jajko z mlekiem i ekstraktem waniliowym, dodaj małym strumieniem rzepakowy olej Kujawski.
2️⃣ Zanurz pieczywo w mieszance i smaż na patelni, używając dużego strumienia oleju Kujawski, by były złociste i chrupiące!
3️⃣ Jeszcze ciepłe obtocz w mieszance erytrytolu i cynamonu.
4️⃣Minitosty francuskie podawaj z owocami, czekoladą i ciesz się każdym kęsem!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min
Poziom trudności: prosty przepis