Lasagne z mięsem mielonym

                           Uwielbiam kuchnię włoską za wszystko: bogactwo ziół, świeżych, pachnących warzyw, za pizzę, chleb bez soli, kawę, wina, lody, desery i wiadomo - makarony! Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Przepis na lasagne znalazłam na blogu Usagi. 

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (4 porcje):

*12 płatów makaronu lasagne

*500 g mięsa mielonego (u mnie indycze)

*400 g krojonych pomidorów bez skórki (dałam pomidory z puszki)

*1 duża cebula

*3 ząbki czosnku

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżeczki bazylii

*2 łyżeczki oregano

*pół łyżeczki mielonego chili

*łyżeczka octu balsamicznego

*1 łyżeczka cukru

*sól, pieprz

*200 g startego żółtego sera


Sos beszamelowy:

*3 łyżki masła

*2 łyżki mąki pszennej

*szklanka mleka

*sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.

Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos.

Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, wmieszać mąkę i lekko podsmażyć, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Sos powinien być gęsty i bez grudek.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu (ok 3 minut).

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie, tak żeby lekko na siebie nachodziły.

Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia, polać sosem beszamelowym i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu warstwę beszamelu posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Pasta al  ragu
5

Pasta al ragu

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Dżem z pomidorów

Dżem z pomidorów

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Jak zrobić najlepszą pastę Ajv…

Adam Pruski Adam Pruski
Kuchnia Adama

Kuskus orkiszowy z warzywami

Kuskus orkiszowy z warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :)

Muffiny dyniowe z malinami i k…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka makaronowa z ananasem

Sałatka makaronowa z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Gryczana mozaika

Gryczana mozaika

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Frytki z dyni piżmowej z piekarnika

Frytki z dyni piżmowej z pieka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka ziemniaczana Florence

Sałatka ziemniaczana Florence

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia