Lasagne z mięsem mielonym

                           Uwielbiam kuchnię włoską za wszystko: bogactwo ziół, świeżych, pachnących warzyw, za pizzę, chleb bez soli, kawę, wina, lody, desery i wiadomo - makarony! Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Przepis na lasagne znalazłam na blogu Usagi. 

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (4 porcje):

*12 płatów makaronu lasagne

*500 g mięsa mielonego (u mnie indycze)

*400 g krojonych pomidorów bez skórki (dałam pomidory z puszki)

*1 duża cebula

*3 ząbki czosnku

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżeczki bazylii

*2 łyżeczki oregano

*pół łyżeczki mielonego chili

*łyżeczka octu balsamicznego

*1 łyżeczka cukru

*sól, pieprz

*200 g startego żółtego sera


Sos beszamelowy:

*3 łyżki masła

*2 łyżki mąki pszennej

*szklanka mleka

*sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.

Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos.

Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, wmieszać mąkę i lekko podsmażyć, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Sos powinien być gęsty i bez grudek.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu (ok 3 minut).

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie, tak żeby lekko na siebie nachodziły.

Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia, polać sosem beszamelowym i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu warstwę beszamelu posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Pasta al  ragu
5

Pasta al ragu

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Rosółek z  kapustą pak choi
2

Rosółek z kapustą pak choi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

Makaron z białą kiełbasą, bruk…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Makaron udon z wołowiną i grzybami

Makaron udon z wołowiną i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zapiekanka makaronowa z jarmużem
1

Zapiekanka makaronowa z jarmuż…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem
1

Roladki drobiowe z żurawiną i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron udon z wołowiną i grzybami

Makaron udon z wołowiną i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
1

Słodko - pikantne tajskie skrz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
1

Kurczak w sosie pomarańczowym…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
2

Klopsiki z indyka w sosie pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy