Lasagne z mięsem mielonym

                           Uwielbiam kuchnię włoską za wszystko: bogactwo ziół, świeżych, pachnących warzyw, za pizzę, chleb bez soli, kawę, wina, lody, desery i wiadomo - makarony! Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Przepis na lasagne znalazłam na blogu Usagi. 

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (4 porcje):

*12 płatów makaronu lasagne

*500 g mięsa mielonego (u mnie indycze)

*400 g krojonych pomidorów bez skórki (dałam pomidory z puszki)

*1 duża cebula

*3 ząbki czosnku

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżeczki bazylii

*2 łyżeczki oregano

*pół łyżeczki mielonego chili

*łyżeczka octu balsamicznego

*1 łyżeczka cukru

*sól, pieprz

*200 g startego żółtego sera


Sos beszamelowy:

*3 łyżki masła

*2 łyżki mąki pszennej

*szklanka mleka

*sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.

Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos.

Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, wmieszać mąkę i lekko podsmażyć, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Sos powinien być gęsty i bez grudek.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu (ok 3 minut).

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie, tak żeby lekko na siebie nachodziły.

Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia, polać sosem beszamelowym i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu warstwę beszamelu posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Pasta al  ragu
5

Pasta al ragu

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z indyka i dyni
1

Gulasz z indyka i dyni

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tagliatelle z rydzami i oscypkiem. Kontemplujemy listopad…

Tagliatelle z rydzami i oscypk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
2

Papryki faszerowane kaszą kusk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

food² food²
Food Square

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Łatwe czerwone curry z kurczaka

Łatwe czerwone curry z kurczak…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Polędwica w sosie śmietanowym z cebulą
1

Polędwica w sosie śmietanowym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
1

Fasolka szparagowa z mięsem mi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy