Lasagne z mięsem mielonym

                           Uwielbiam kuchnię włoską za wszystko: bogactwo ziół, świeżych, pachnących warzyw, za pizzę, chleb bez soli, kawę, wina, lody, desery i wiadomo - makarony! Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość. Przepis na lasagne znalazłam na blogu Usagi. 

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (4 porcje):

*12 płatów makaronu lasagne

*500 g mięsa mielonego (u mnie indycze)

*400 g krojonych pomidorów bez skórki (dałam pomidory z puszki)

*1 duża cebula

*3 ząbki czosnku

*2 łyżki koncentratu pomidorowego

*2 łyżeczki bazylii

*2 łyżeczki oregano

*pół łyżeczki mielonego chili

*łyżeczka octu balsamicznego

*1 łyżeczka cukru

*sól, pieprz

*200 g startego żółtego sera


Sos beszamelowy:

*3 łyżki masła

*2 łyżki mąki pszennej

*szklanka mleka

*sól i pieprz


Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.

Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos.

Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia.

Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, wmieszać mąkę i lekko podsmażyć, aż mąka się przyrumieni. Wciąż mieszając cienką strużką dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Sos powinien być gęsty i bez grudek.

Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu (ok 3 minut).

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie, tak żeby lekko na siebie nachodziły.

Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia, polać sosem beszamelowym i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu warstwę beszamelu posypać żółtym serem.

Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Lasagne z mięsem mielonym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Pasta al  ragu
5

Pasta al ragu

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Zapiekanka makaronowa à la cheeseburger

Zapiekanka makaronowa à la che…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne
1

Mięso indyka z cukinią, szpina…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Spaghetti z białymi szparagami i truflami

Spaghetti z białymi szparagami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lasagne ze szpinakiem i fetą
1

Lasagne ze szpinakiem i fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak z suszonym pomidorem, rukolą, słonecznikiem i mozzarellą
1

Kurczak z suszonym pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cotta z suszoną śliwką

food² food²
Food Square

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciast…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia