Jedni lubią taki kompot, inni nie znoszą, ja czekam na niego cały rok.
Składniki:
- 4,5l wody
- 16 dag wędzonych śliwek (mogą być suszone ale to nie to samo)
- 3 suszone gruszki
- 20 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych moreli
- 1 pomarańcza ( 1/2 można obrać ze skórki)
- 1 cytryna
- 6 goździków
- cukier do smaku ja dałem 6 łyżek
- sok z cytryny
Suszone owoce, goździki, pokrojoną w krążki pomarańczę i cytrynę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu (inaczej będą nam w kompocie pływały różne farfocle) około 20 min. Przecedzić kompot, doprawić cukrem i sokiem z cytryny.
Podobne wpisy Kompot z suszu
Kompot z rabarbaru i jabłek
Aromatyczny dżem z dyni
Barszcz czerwony (wigilijny)
Jajka w sosie chrzanowym