Koktajle oczyszczające

Zdjęcie - Koktajle oczyszczające - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas wrócić do rzeczywistości po świątecznym obżarstwie. Osobiście, nie mogę patrzeć na jedzenie, a mój organizm reaguje entuzjastycznie jedynie na zapach regenerujących, świeżych owoców i warzyw. Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem jednym z tych rekordzistów, którzy zapełniają izby przyjęć z powodu przejedzenia, ale mimo to, długo nie spojrzę na pierogi, barszcz czy sałatki śledziowe.
Myślę, że nie jestem sama, dlatego dla chętnych do zregenerowania swojej wątroby opracowałam trzy kolorowe koktajle, które są nie tylko pyszne, ale niezwykle zdrowe. To prawdziwe witaminowe bomby, po których organizm sam się do was uśmiechnie:)
Zielony: Pyszna mieszanka ziołowo owocowa, z bardzo mocno wyczuwalnym posmakiem świeżego imbiru. Różowy: Oczyszczająca mieszanka czerwonych owoców i soku z buraków (tylko delikatnie wyczuwalnego w smaku). Słodyczy dodają banan i miód, a otręby służą poprawie trawienia. Pomarańczowy: Niezastąpiona bomba witaminy A i karotenu z dodatkiem oleju lnianego, który ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Dzięki zmiksowaniu całej pomarańczy jej smak jest niezwykle intensywny, a całość dopełnia nutka świeżego imbiru.
Wybierzcie swój ulubiony kolor. My w domu wciąż wahamy się między różowym a zielonym.
Zielony (2 porcje) - 250 ml soku jabłkowego* - 1 kiwi - garść świeżej pietruszki - 10 g świeżego imbiru - 50 g świeżego ogórka - sok z 0,5 cytryny - 1 łyżka miodu
Kiwi, imbir i ogórek obierz ze skórki. Imbir zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj przez kilka minut. Możesz dodać świeżą miętę lub bazylię.
Różowy (2 porcje) - 100 g mrożonych wiśni - 100 g mrożonych truskawek - 60 ml soku z buraków* - 1 banan - sok z 1 pomarańczy - sok z połowy cytryny - 1 łyżka otrębów żytnich
Truskawki i wiśnie rozmroź. Banana obierz ze skórki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj przez kilka minut.
Pomarańczowy (2 porcje) - 1 pomarańcza - 200 ml soku z marchwi* - sok z 1 grejpfruta - 5 g świeżego imbiru - 1 łyżka oleju lnianego - 1 łyżka miodu
*wyciśnięty przez sokowirówkę lub sok 100%
Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z banana i mleka ryżowego

Czekoladowy mus z banana i mle…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment

Sałatka z truskawkami. Idealna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Koktajl kokosowo-truskawkowy

Koktajl kokosowo-truskawkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty