Hummus z czarnuszką
Składniki:
- 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 300 g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 szczypta ziaren czarnuszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Odłóż łyżkę cieciorki do dekoracji, a resztę zmiksuj z pastą tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej zalewy z cieciorki lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 2
Hummus dopraw solą i przełóż do miseczki. Polej olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno.
Krok 3
Hummus posyp odłożonymi wcześniej ziarnami cieciorki oraz czarnuszką.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Okazja: przystawka
Poziom trudności: łatwe