Dorsz ze szpinakiem i białym winem
Składniki:
- 400 g polędwicy z dorsza
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżego szpinaku
- 70 g sera feta
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 20 g masła
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- odrobina papryczki chilli
- listki bazylii
Rybę kroimy na większe kawałki, posypujemy solą i pieprzem z obu stron i układamy w posmarowanym wcześniej olejem naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i dodajemy masło. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno chilli i smażymy 10 sekund. Dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i od razu wlewamy wino. Dusimy ok. 10 min., aż wino odparuje, a szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik (góra- dół) nagrzewamy do 200℃.
Jeszcze gorące pomidorki ze szpinakiem układamy w naczyniu na rybie. Całość posypujemy fetą.
Rybę zapiekamy ok. 20 min. Po wyjęciu posypujemy listkami bazylii.