Dorsz ze szpinakiem i białym winem

Dorsz ze szpinakiem i białym winem
Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 70 g sera feta
  • 40 ml białego wytrawnego wina  
  • 20 g masła
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • odrobina papryczki chilli
  • listki bazylii
Przygotowanie:

Rybę kroimy na większe kawałki, posypujemy solą i pieprzem z obu stron i układamy w posmarowanym wcześniej olejem naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i dodajemy masło. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno chilli i smażymy 10 sekund. Dodajemy umyte pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i od razu wlewamy wino. Dusimy ok. 10 min.,  aż wino odparuje, a szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.  Piekarnik (góra- dół) nagrzewamy do 200℃.

Jeszcze gorące pomidorki ze szpinakiem układamy w naczyniu na rybie. Całość posypujemy fetą.

Rybę zapiekamy ok. 20 min. Po wyjęciu posypujemy listkami bazylii.

Zdjęcie - Dorsz ze szpinakiem i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów