Cukinia smażona z marynatą ziołową, podana z wędzonym twarogiem
Składniki:
- 480 g cukinii
- 160 g wędzonego twarogu
- 8 pomidorków cherry (koktajlowych)
- 40 g marynaty Kujawski aromatyczne zioła - przepis tutaj
- ⅙ szklanki białego wina
- 4 łyżki śmietany 30%
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 garść świeżej bazylii
Przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić wzdłuż w długie cienkie plastry, a następnie w cienkie paski jak spaghetti.
Smażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, doprawić solą, pieprzem i dodać białe wino. Następnie po chwili śmietanę, marynatę Kujawski aromatyczne zioła, a na koniec przekrojone na pół pomidorki cherry. Dokładnie wymieszać. Cukinia powinna być lekko twarda i zarazem elastyczna.
Posypać wędzonym twarogiem i posiekaną bazylią.