Ciasto leśny mech na oleju

Ciasto leśny mech na oleju

Zdjęcie - Ciasto leśny mech na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypiek LEŚNY MECH to ciasto idealne na wiosnę. Wilgotne i pyszne dzięki dodatkowi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, który teraz jest w nowej, smuklejszej butelce z korkiem ułatwiającym dozowanie oleju małym i dużym strumieniem. Butelka jest bardziej poręczna a jej kształt jest inspirowany strojem Kujawianek znanym z reklam marki.

Koniecznie spróbujcie tego ciasta 🌿

Zdjęcie - Ciasto leśny mech na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na ciasto leśny mech na oleju:

foremka o rozmiarze 22 x 32 cm

CIASTO

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 18 g cukru wanilinowego
  • 120 g szpinaku baby
  • skórka i sok z limonki
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 235 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

KREM:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g żelatyny
  • 70 ml wody do żelatyny

DODATKOWO:

  • 500 g truskawek
  • 130 g borówek

Zdjęcie - Ciasto leśny mech na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec ciasto leśny mech na oleju?

CIASTO:

Swieży szpinak zblenduj z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki. Białka podbij, następnie po łyżce zacznij dodawać cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca pojedynczo dodawaj żółtka. Następnie w dwóch porcjach dodaj rzepakowy olej Kujawski i zblendowany szpinak. Krótko wymieszaj i dodaj suche składniki w dwóch porcjach.

Wymieszaj robotem na wolnych obrotach. Następnie delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa była jednolita.

Ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, funkcja “góra-dół” i piecz przez około 30-35 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Zetnij wierzch i pokrusz go (bez skórki).

KREM:

5 sztuk truskawek zostaw do dekoracji, natomiast resztę pokrój w kostkę.

Żelatynę zalej wodą, odstaw na 5 minut i rozpuść w mikrofalówce.

Śmietankę z cukrem ubijaj przez chwilę, następnie dodaj mascarpone i ubij na puszysty krem. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę kremu, wymieszaj i dopiero dodaj do masy jednocześnie miksując.

Dodaj truskawki, wymieszaj i wyłóż na blat, posyp pokruszonym ciastem i udekoruj ciasto Leśny mech.

 

Porada: Jak uzyskać idealną konsystencję i kolor w cieście leśny mech na oleju?
Aby ciasto miało intensywnie zielony kolor i było przyjemnie wilgotne, blenduj szpinak bardzo dokładnie – najlepiej z dodatkiem całego soku z limonki i odrobiną oleju Kujawskiego, co ułatwi uzyskanie gładkiej konsystencji. Szpinak warto wcześniej delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody, by nie rozwodnił ciasta.

Liczba porcji:12
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopięń trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów