Ciasto leśny mech na oleju

Wypiek LEŚNY MECH to ciasto idealne na wiosnę. Wilgotne i pyszne dzięki dodatkowi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, który teraz jest w nowej, smuklejszej butelce z korkiem ułatwiającym dozowanie oleju małym i dużym strumieniem. Butelka jest bardziej poręczna a jej kształt jest inspirowany strojem Kujawianek znanym z reklam marki.
Koniecznie spróbujcie tego ciasta 🌿
Składniki na ciasto leśny mech na oleju:
foremka o rozmiarze 22 x 32 cm
CIASTO
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 18 g cukru wanilinowego
- 120 g szpinaku baby
- skórka i sok z limonki
- 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 235 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
KREM:
- 330 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 30 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- 10 g żelatyny
- 70 ml wody do żelatyny
DODATKOWO:
- 500 g truskawek
- 130 g borówek
Jak upiec ciasto leśny mech na oleju?
CIASTO:
Swieży szpinak zblenduj z dodatkiem soku i otartej skórki z limonki. Białka podbij, następnie po łyżce zacznij dodawać cukier. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca pojedynczo dodawaj żółtka. Następnie w dwóch porcjach dodaj rzepakowy olej Kujawski i zblendowany szpinak. Krótko wymieszaj i dodaj suche składniki w dwóch porcjach.
Wymieszaj robotem na wolnych obrotach. Następnie delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa była jednolita.
Ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, funkcja “góra-dół” i piecz przez około 30-35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Zetnij wierzch i pokrusz go (bez skórki).
KREM:
5 sztuk truskawek zostaw do dekoracji, natomiast resztę pokrój w kostkę.
Żelatynę zalej wodą, odstaw na 5 minut i rozpuść w mikrofalówce.
Śmietankę z cukrem ubijaj przez chwilę, następnie dodaj mascarpone i ubij na puszysty krem. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę kremu, wymieszaj i dopiero dodaj do masy jednocześnie miksując.
Dodaj truskawki, wymieszaj i wyłóż na blat, posyp pokruszonym ciastem i udekoruj ciasto Leśny mech.
Porada: Jak uzyskać idealną konsystencję i kolor w cieście leśny mech na oleju?
Aby ciasto miało intensywnie zielony kolor i było przyjemnie wilgotne, blenduj szpinak bardzo dokładnie – najlepiej z dodatkiem całego soku z limonki i odrobiną oleju Kujawskiego, co ułatwi uzyskanie gładkiej konsystencji. Szpinak warto wcześniej delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody, by nie rozwodnił ciasta.
Liczba porcji:12
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopięń trudności: średnio trudne