Chrupiące gofry
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- ⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie:
KROK 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, mleko, cukier oraz proszek do pieczenia.
KROK 2
Mieszamy dokładnie lub miksujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy olej i ponownie miksujemy.
KROK 3
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem.
KROK 4
Smażymy gofry w gofrownicy na złoty kolor. Czas wypiekania może różnić się w zależności od mocy posiadanego urządzenia.
Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut