Placki ziemniaczane babci Adeli

Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej Kujawski do smażenia
Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Przetarte ziemniaki odcedzić na sitku, koniecznie nad miską. Skrobię z dna miski zebrać łyżką i dodać z powrotem do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Postanowiłam podzielić się z Wami starym przepisem mojej ukochanej, świętej pamięci babci Adeli..gdy robię nasze ulubione placuszki według jej przepisu, mam w pamięci nasze wspólne chwile w jej małej, aromatycznej kuchni. Przepis prosty, ale smaczny, sprawdzony... od pokoleń :) Polecam!